CVETLIČNI LONCI VRHUNSKEGA DIZAJNA

NOTRANJI in ZUNANJI MODERNI OKRASNI LONCI in CVETLIČNA KORITA

Kako izbrati pravilen cvetlični lonec ali cvetlično korito?

umetna rastlina v loncu Okrasni lonci in cvetlična korita morajo biti dovolj velika za rastlino ali rože, da vam optimalno popestrijo prostor.

V primeru zasaditve naravnih rastlin je potrebno izbrati okrasni lonec z dovolj velikim volumnom, pri izbiri umetnih rastlin pa je potrebno paziti na pravilno razmerje med rastlino in loncem za rože.

Večje prostore opremimo z večjimi okrasnimi lonci, da so v prostoru tudi opazni. Izbrati je potrebno takšen okrasni lonec, ki se dobro prilega notranji opremi (barvno in oblikovno).

Trenutno so zelo priljubljeni moderni cvetlični lonci za rože v antracit barvi in cvetlične vaze s posebnimi detajli. Za vrhnjo dekoracijo so zelo lepo prilegajo beli kamni in okrasni mah kamni in tako ustvarimo barvni kontrast med cvetlično posodo in polnilom.

V primeru, da niste prepričani, kateri cvetlični lonec izbrati, nas kontaktirajte in vam bomo z veseljem svetovali.

Odkrijte tudi, kako okrasni lonci in umetne rastline dopolnjujejo vašo notranjo dekoracijo, ter spoznajte različne stile, materiale in nasvete za uspešno uporabo teh dekorativnih elementov v vašem domu.

 

Iz katerega materiala naj bo izdelan cvetlični lonec?

OKRASNI LONCI ZA ZUNAJ:

Za zunanjo uporabo priporočamo cvetlične lonce in korita, ki so izdelana iz polimernih materialov – umetne mase. So fleksibilni, vsebujejo odlično UV zaščito  in so temperaturno zelo obstojni. So lažji in po potrebi jih lahko obtežimo. Za zunaj se lahko uporabijo tudi fiberstone (sestava: steklena vlakna/mleti kamen), spadajo med srednje težke cvetlične lonce. Imajo bolj “natur” videz, niso pa odporni na udarce in je potrebno paziti, da je drenaža pravilno izvedena. Odvečna voda mora odtekati skozi spodnjo odprtino. Podobne lastnosti imajo tudi glineni lonci za rože.

OKRASNI LONCI ZA NOTRANJI PROSTOR:

Zaradi majhne teže se tudi v notranjih prostorih veliko uporabljajo cvetlični lonci iz umetne mase, so lažji in so 100% vodotesni. Priljubljeni so tudi cvetlični lonci iz pločevine-pocinkani lonci, pletene košare v skandinavskem stilu, glinene vaze in pa okrasni lonci izdelani iz steklenih vlaken. Notranji lonci nimajo na dnu odprtine, bodite tudi pozorni, da je notranji lonec vodotesen, saj voda ne sme odtekati skozi okrasni lonec.

Zunanji okrasni lonci

okrasni lonci glineni boho style

Zunanji okrasni lonci in cvetlična korita za rože imajo ponavadi na dnu odprtino za odtekanje odvečne vode, boljšo temperaturno obstojnost in vsebujejo UV zaščito. Priporočamo, da je okrasni zunanji lonec tudi fleksibilen, to pomeni, da ob udarcu ne poči niti se ne obkruši. Takšne lastnosti imajo predvsem okrasni lonci, izdelani iz umetne mase (plastični lonci), ki so danes izdelani že zelo kakovostno. So lažji kot glineni okrasni lonci in zato enostavnejši za prenašanje, na licu mesta jih lahko po potrebi obtežimo. Izbirajte med različnimi modeli, oglejte si cenik in si naročite svoj okrasni lonec kar na dom ali pisarno.

Notranji okrasni lonci?

notranji okrasni lonec Majk by Bonsai

V naši ponudbi niso le zunanji cvetlični lonci, ampak tudi notranji okrasni lonci, ki so odlična zelena popestritev prostora. Cvetlični lonci v ponudbi so trendovskih oblik in različnih barvnih odtenkov. Na zalogi so cvetlični glazirani glineni lonci, plehnati okrasni lonci, steklene vaze, pletene košare (cvetlični lonec) in drugi cvetlični okrasni lonci izdelani iz različnih kakovostnih materialov. V ponudbi so tudi dodatki za lonce, kot so okrasni kamni z UV zaščito, mahovnati kamni ipd. Notranji okrasni lonci za rože ponavadi nimajo na dnu odprtine in so načeloma vodotesni, v nasprotnem primeru svetujemo uporabo notranjega vodotesnega vložka. Pred prvo zasaditvijo vedno preverite vodotesnost lonca!

MODERNI OKRASNI LONCI:

Trenutno so zelo priljubljeni okrasni lonci na nogicah, ki so na voljo v različnih višinah in izdelani iz različnih materialov, kot je pločevina ali clayfibre. Oglejte si modele kot so: okrasni lonec Mayk, Fabien ali Ayka.

Kateri so kakovostni okrasni lonci?

okrasni lonci Monte Carlo zunanji - notranjiKako se lahko danes prepričamo, kateri okrasni lonec je zares kakovosten? Veliko je ponudnikov, cene se med seboj lahko zelo razlikujejo, vendar kaj je tisto, ki naredi okrasni lonec vrednega svojega denarja. Spodaj so navedene nekatere glavne lastnosti kakovostnih okrasnih loncev:

 •  kakovostna UV zaščita (v primeru zunanje uporabe)
 •  kompaktna konstrukcija
 •  material mora vsebovati dovolj barvnega pigmenta (v primeru zunanje uporabe)
 •  predpripravljeni odtočni kanali (v primeru zunanje uporabe)
 •  temperaturna odpornost (v primeru zunanje uporabe)
 •  kakovosten material odporen na udarce

Cvetlično korito, primerno za bambus in večje grmovnice

Balkonska korita, korita za balkonke rože tegle posude

V primeru zasaditve večje rastline, kot na primer naravni bambus višine 150 cm ali več v cvetlično korito, je potrebno uporabiti korito za rože vsaj velikosti 80 x 30 x 30 cm, kot je na primer cvetlično korito Balcony 80. Bambusi potrebujejo za rast korenin veliko volumna, tako da bolje uporabiti večje korito kot premajhno. V primeru, da vsadite bambus višine 200 cm ali več upoštevajte, da je potrebno cvetlično korito po potrebi tudi dodatno obtežiti ali ga pritrditi v tla, drugače se lahko ob močnejšem vetru prevrne.

Pri uporabi na odprtem je potrebno dno prevrtati, priporočamo vsaj 3 do 5 lukenj premera 20 mm, da lahko odvečna voda dovolj hitro odteka (zelo pomembno ob močnejših nalivih). Za večje bambuse vam predlagamo cvetlično korito Balcony 100 ali pa celo korito Balcony 115. Zaradi boljše izolativnosti vam priporočamo, da notranje stranice obložite s stiroporjem debeline vsaj 3 cm (to vam lahko uredimo tudi mi). Za rastline, ki potrebujejo večje količine vode priporočamo cvetlična korita z vodno rezervo, ki omogočajo rastlini, da ima rastlina dlje časa zalogo vode.

3 NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE, KI JIH DELAMO PRI ZASAJANJU RASTLIN

Ko želimo popestriti prostor si najprej ustvarimo v glavi sliko, katera rastlina bi se najbolje prilegala našemu prostoru. Ko smo si v glavi zamislili rastlino, odhitimo v prodajalno v nakup, zraven vzamemo še nek cvetlični lonec, ah zemlje imamo dovolj doma in to bo vse. Doma rastlino “vržemo” v lonec, malo prilijemo vode in čakamo, kako bo rastlina lepo uspevala. A kaj kmalu se pojavijo prvi rumeni listi, odpadanje listov in podobno. No, pri nakupu umetne rastline teh težav res da nimamo, ampak pustimo sedaj to, sedaj se osredotočimo na zasajanje naravnih rastlin.

 1. Izjemno pomembno je, da so izbrani cvetlični lonci primerni za zasaditev določene rastline!zasaditev rastlin

  Vsaka naravna rastlina potrebuje določen volumen zemlje, da lahko dobro uspeva. Umetne rože tega pogoja ne potrebujejo, je pa prav tako pomembno, da se glede na velikost umetne rastline izbere pravilno velikost cvetličnega lonca.

 2. V primeru zunanje uporabe morajo biti cvetlični lonci primerno izolirani.

  Še posebej za cvetlična korita velja, da je priporočljivo notranje stranice obložiti z izolativno oblogo, lahko stiropor, debeline vsaj 30 mm. Tako bo koreninski sistem rastlin zaščiten pred temperaturnimi razlikami.

 3. Odtekanje vode skozi spodnjo odprtino ne sme biti oteženo!

  Priporočljivo je, da se nad odprtino za odtekanje odvečne vode položi mrežico, filc ali filter, ki zadrži zemljo v cvetličnem loncu/koritu.